Kuolemantäyteistä elämää

12. luokka näyttämöllä

Marraskuun hämärissä saatiin Elias-koulun salissa nähdä taas kerran mainio 12-luokkalaisten voiman- ja taidonnäyte.

Heikki Itäsen komedia Kuolemantäyteistä elämää heräsi oppilaiden voimin käsikirjoituksen sivuilta Elias-näyttämölle naurattamaan katsojia äkkiväärillä käänteillään.

Näytelmän syntyprosessi oli tälläkin kertaa monivaiheinen ja opettavainen. Seuraavassa katkelmia oppilaiden näytelmäraporteista:

Alku aina hankalaa…

– Näytelmämme lähti hyvin verkkaisesti liikkeelle. Kenelläkään ei näyttänyt olevan innostusta etsiä hyvää käsikirjoitusta ja ehdottaa sitä muille. Kaikki vain odottivat, että joku muu etsii.

– Aluksi piti päättää minkä tyyppinen teksti valitaan. Halutaanko draamaa, komediaa vai tragediaa. Päädyimme draaman ja komedian sekoitukseen.

– Ensimmäisiltä viikoilta näytelmän tiimoilta muistan kiireen.

– Reilut kolme viikkoa ennen ensi-iltaa en muista vuorosanojani ollenkaan.

– Lavasteina toimivat viimeiselle viikolle saakka penkki ja kaksi tuolia

vaan kuinkas sitten kävikään…

– Luin käsikirjoituksen ja huomasin, että se oli kuin luotu meidän luokallemme.

– Varsin nopeasti ison porukan kanssa alkaa näkyä, kuka tekee ja kuka ei. Onneksi tällä kertaa enemmistö veti näytelmää eteenpäin.

– Roolien jako sujui melko sujuvasti. Jokaiselle tuntui löytyvän mieluisa rooli hulvattomasta komediasta.

– Onneksemme saimme näyttelijä Sari Mällisen yhdeksi päiväksi auttamaan ja ohjaamaan.

– Kun pääsimme saliin harjoittelemaan pienemmissä ryhmissä kohtaus kohtaukselta, näytelmä tuntui viimeinkin syntyvän.

– Viimeisenä viikonloppuna ennen ensi-iltaa rakensimme lavasteet ja saimme kaikille rooliasut. Tämän jälkeen harjoittelu alkoi sujua paremmin, lavasteet ja rooliasut auttoivat paljon eläytymisessä ja tekeleemme alkoi muistuttaa näytelmää.

ja mitä tästä projektista opittiin

– Näytelmän aikana kaikki eivät olleet ehkä yhtä vahvasti mukana työssä, mutta kaikki hoitivat roolinsa kunnolla näyteltäessä. Ehkä hyvä näytelmä syntyy mutkikasta tietä. Olen tyytyväinen lopputulokseen.

– Näytteleminen toi uutta perspektiiviä asioihin. Oli myös hienoa tehdä jotain kulisseissa. Tajusin kunnolla, että ihmiset, jotka työskentelevät kulisseissa, ovat yhtä tärkeitä kuin näyttelijät lavalla.

– Viimeisen esityksen jälkeen oli vähän haikea mutta samalla myös helpottunut olo. Näytelmästä jäi hyvä mieli muistoksi.

– Näytelmä lisäsi monien rohkeutta kokeilla omia rajojaan. Projektista avautui uusia näkökulmia teatteriin ja sen tekemiseen.

– Näytelmä oli uskomaton saavutus kahdenkymmenen ihmisen kanssa. Vaikka välillä olimme suuttuneita toisiimme, niin se kaikki on unohdettu ja korvattu esiintymisen huumalla.

– Vietimme monia hulvattomia hetkiä yhdessä ja ratkoimme pulmia.

– Näytelmän tärkein opetus minulle – ellei sitten jokaiselle meistä – oli, miten tärkeää yhteistyö ja vuorovaikutus toisten kanssa todella on. Viikon ajan jokaisen oli autettava toinen toistaan, ja näin saavutettiin se tulos, josta saimme kuulla kiitoksia useilta eri tahoilta.

– Tunnelma viimeisellä viikolla oli mahtava. Oli hieno yhteenkuuluvuuden tunne, varsinkin kun ensi-ilta oli mennyt. Olen hyvin ylpeä luokastamme!

Lue lisää aiheesta…

KEVÄTJUHLAPUHE

Rehtori Kirsi Perttola-Ylinamman puhe Paasitornissa 1.6.2019 Hyvä juhlayleisö! Hyvät oppilaat, tulevat ylioppilaat, opettajat, henkilökunta, vanhemmat ja ystävät! Tämä vuosi on [...]

Kevätjuhlapuhe

rehtori Kirsi Perttola-Ylinampan puhe Paasitornissa 2.6.2018 Arvoisat juhlavieraat, hyvät oppilaat, tulevat ylioppilaat, opettajat, henkilökunta, vanhemmat ja ystävät! Yksi kouluvuosi on jälleen [...]

Rehtorin puhe

Vt. rehtori Gitte Forsbergin puhe kevätjuhlassa 3.6.2017 Rakkaat oppilaat, arvoisat abiturientit, hyvät vanhemmat, sukulaiset sekä kunnioittamani kollegat Elias-koulussa. Meidän elämämme [...]

Kevätjuhla 2017

Ylioppilas Wilhelmina Forsbergin puhe kevätjuhlassa 3.6.2017 Arvoisa rehtori, opettajat, juhlavieraat ja erityisesti me uunituoreet ylioppilaat. On aika uskomatonta, että olemme nyt [...]

Itsenäisyyspäivän puhe

12. luokan oppilaan Shabnam Momenin puhe itsenäisyyspäivän juhlassa 4.12.2015 Hyvät kuulijat, Uskon, että Suomen itsenäisyyspäivä on tärkeä monille suomalaisille ja [...]

Purjehduksen koulumestaruuskisa

Kilpailupäivänä tavattiin HSS Sailing Centerissä aamulla vähän kahdeksan jälkeen. Suomen purjehdus ja veneilyn Lasten ja nuorten toiminnan koordinaattori Mika Hollo [...]