Itsenäisyyspäivän puhe

12. luokan oppilaan Shabnam Momenin puhe itsenäisyyspäivän juhlassa 4.12.2015

Hyvät kuulijat,

Uskon, että Suomen itsenäisyyspäivä on tärkeä monille suomalaisille ja myös monille maahanmuuttajille.

Voisi luulla, että Suomen itsenäisyyspäivä olisi tärkeämpi vanhoille ihmisille kuin nuorille, koska he ovat nähneet, mitä merkitsee, että oma maa on toisen maan vallan alla. Meidän tulee olla kiitollisia tästä päivästä, koska tämän päivän vuoksi me olemme vapaita. Meidän pitää myös muistaa niitä ihmisiä, jotka kuolivat tämän vapauden takia. He olivat urheita sotilaista, jotka antoivat heidän oman elämänsä maamme takia.

Joskus nuoret unohtavat, kuinka rankkaa sota-aikana on ollut, kun ihmiset ovat olleet sodassa ja menettäneet heille rakkaita ihmisiä. Vaikka en ole kantasuomalainen, Suomen itsenäisyyspäivä on myös minulle tärkeä.

Itsenäisyyspäivä on aina ollut minulle sellainen päivä, jolloin voin nostaa päätäni ja sanoa, että olen kiitollinen tästä päivästä. Mitä merkitsee vapaus? Vapautta päättää oman maan asioista.

Olen kuullut, että Suomen sotien aikana moni lapsi lähetettiin sotaa pakoon Ruotsiin, ilman vanhempia. On varmasti ollut vaikeaa erota toisistaan. Joidenkin vanhemmat kuolivat silloin. On varmasti ollut rankkaa olla vieraassa maassa. Joka yö herätä unesta, valvoa miettien ovatko sukulaiseni tai perheenjäseneni vielä elossa. Olla vieraiden ihmisten kotona. Puhua vierasta kieltä.

Itselleni muuttaminen omasta maasta tänne on alusta asti ollut rankkaa. Muistan iltoja, jolloin itkin ja rukoilin, että meillekin tulisi samanlainen vapaus kuin Suomessa. Näiden surujen vuoksi lapsuuteni oli raskas. Kun ajattelen omaa maatani, tekee mieli itkeä. Ihminen ei ikinä ole kiitollinen siitä, mitä hänellä on. Vasta menetettyään jotain tajuaa sen arvon. En voinut uskoa korviani, kun omat maanmieheni haaveilivat siitä, että vielä kerran pääsisivät omaan maahansa ja voisivat suudella sen hiekkaa. Minusta se oli niin outoa. Mutta nyt minäkin olen samaa mieltä. Vasta kun muutat pysyvästi omasta maastasi pois ja menet toiseen maahan, niin silloin vasta ymmärrät, että oman maasi hiekka on sinulle kullan arvoista.

Isänmaallisuus merkitsee jokaiselle eri asioita. Minulle isänmaallisuus on todella tärkeää. Joskus laitan silmäni kiinni ja ajattelen kaikkia niitä runoja, joita on kerrottu Suomesta. Ajattelen kaikkia niitä kauniita kukkia, jotka avautuvat keväällä. Lintujen laulua. Suomen kulttuuria ja historiaa. Ajattelen Suomen tulevaisuutta. Me olemme ne, jotka antavat meidän maallemme merkityksen. Että muut voisivat puhua maastamme jotain hyvää. On meidän vastuullamme tehdä isänmaastamme taivas, joka on maan päällä.

Mitä minulle merkitsee kotimaa? En tiedä rakastanko kotimaatani vai sen ihmisiä. Molemmat ovat minulle tärkeitä, sekä kotimaani että Suomi. En halua valehdella – totuus on, että yleensä vanha kotimaani on etusijalla – en itsekään ymmärrä miksi. Jouduinhan muuttamaan sieltä pois.

Suomi on ollut meille maahanmuuttajille todella ystävällinen. Monet suomalaiset ovat tukeneet meitä tämän matkan aikana. Suomi antoi meille turvan, jota oma kotimaani ei pystynyt antamaan.

Ei ole maailman paras tunne jättää monia rakkaita ihmisiä taakseen ja mennä eteenpäin. Mutta olen kiitollinen, koska Suomi on ollut minulle niin hyvä, että joskus unohdan, että tämä ei ole synnyinmaani.

Shabnam Momeni 12 lk

KEVÄTJUHLAPUHE

Rehtori Kirsi Perttola-Ylinamman puhe Paasitornissa 1.6.2019 Hyvä juhlayleisö! Hyvät oppilaat, tulevat ylioppilaat, opettajat, henkilökunta, vanhemmat ja ystävät! Tämä vuosi on [...]

Kevätjuhlapuhe

rehtori Kirsi Perttola-Ylinampan puhe Paasitornissa 2.6.2018 Arvoisat juhlavieraat, hyvät oppilaat, tulevat ylioppilaat, opettajat, henkilökunta, vanhemmat ja ystävät! Yksi kouluvuosi on jälleen [...]

Rehtorin puhe

Vt. rehtori Gitte Forsbergin puhe kevätjuhlassa 3.6.2017 Rakkaat oppilaat, arvoisat abiturientit, hyvät vanhemmat, sukulaiset sekä kunnioittamani kollegat Elias-koulussa. Meidän elämämme [...]

Kevätjuhla 2017

Ylioppilas Wilhelmina Forsbergin puhe kevätjuhlassa 3.6.2017 Arvoisa rehtori, opettajat, juhlavieraat ja erityisesti me uunituoreet ylioppilaat. On aika uskomatonta, että olemme nyt [...]

Itsenäisyyspäivän puhe

12. luokan oppilaan Shabnam Momenin puhe itsenäisyyspäivän juhlassa 4.12.2015 Hyvät kuulijat, Uskon, että Suomen itsenäisyyspäivä on tärkeä monille suomalaisille ja [...]

Purjehduksen koulumestaruuskisa

Kilpailupäivänä tavattiin HSS Sailing Centerissä aamulla vähän kahdeksan jälkeen. Suomen purjehdus ja veneilyn Lasten ja nuorten toiminnan koordinaattori Mika Hollo [...]