Vuosittain kymmenet ja kymmenet lapset ovat saaneet kirmata, leikkiä ja kartuttaa sosiaalisia taitojaan koulutyön jälkeen. Alussa lapsia oli vain 15 ja ohjaajia kaksi. Nykyisin lapsia on jo kirjoilla reilut kuusikymmentä. Syitä kasvuun on monia, mutta ei varmaan vähäisin se, että lapset ovat viihtyneet hyvin yhdessä, ja onhan toki mukavaa heittää reppu naulaan ja päästä vapaalle kavereitten kanssa.
Kaikki lapset eivät toki ole joka päivä 4–5 ohjaajan ilona. Silmiä, korvia ja sylejä tarvitaan isossa lapsijoukossa kun lapset ovat väsyneitä ja osittain riehakkaita koulutyön jälkeen.
Toiminnan jatkuvuus on turvattu
Muutaman vuoden on valtio tukenut kuntien kautta iltapäivätoimintaa ja antanut toiminnalle tukevuutta ja pysyvyyttä. Suurin osa ensimmäisen ja toisen luokan oppilaista on ollut mukana toiminnassa.
Jotain uutta joka vuosi
Lapsiryhmästä riippuen jokainen vuosi on uusi ja hieman erilainen. Kymmenen vuotta toimimme ilman omaa tilaa ja lapset valloittivat juoksullaan ja riemullaan koko koulun käytävineen, mutta nyt se on luontevasti loppu. Keväällä 2008 tuli nimittäin iltis-elämäämme huima parannus; saimme omaan käyttöömme sadan neliön huoneiston, kolme huonetta ja keittiön, aivan koulun läheltä, Perämiehenkatu kakkosesta. Tila on nimeltään MERI-MESSI.
Seikkailua, ulkoilua, leikkiä ja läheisyyttä
Elias-koulun iltapäivätoiminta on ollut alusta lähtien hyvin liikkuvaa ja ulkona ollaan paljon. Lapset eivät lue läksyjä vaan lähtevät ulos eväsretkelle lähipuistoihin tai meren rantaan kiviä heittelemään. Talvella laskemme mäkeä Tornipuistossa ja luistelemme Sepänpuiston jäällä. Olemme käyneet monissa kulttuuritapahtumissa, teatteri- ja koulumuseossa ja taidenäyttelyissä, katsomassa kaloja Merimuseossa, vierailleet kotieläintiloilla ja istuttaneet kukkia ja kylväneet siemeniä Töölönlahden kukkatarhaan. Koulumme piha on pieni, mutta joskus se on hauska paikka pelata palloa, kantaa lunta paikasta toiseen ja juosta hippaa.
Vipinää ja iloista menoa riittää isossa joukossa, myös ruokasalissa syödessämme välipalaa, jonka keittiön tädit ovat meille loihtineet. Välipalan jälkeen olemme usein jakaneet lapset kolmeen ryhmään ja päivittäin vaihtuvaan toimintaan. Tiistaisin on ollut leipomispäivä ja keskiviikkoisin olemme eväsretkeilleet.
Meri-Messissä touhutaan paljon, piirretään, rakennetaan majoja, leikitään kauppaa ja kahvilaa, lueskellaan kirjoja ja tehdään pieniä esityksiä toisillemme. Järjestettyä toimintaa on ollut, mutta mieluiten lapset leikkivät ja pelaavat omatoimisesti, kunhan ohjaajat ovat turvallisesti lähellä. Päivät menevät joutuisasti ja useimmiten leikit jäävät lasten mielestä kesken kun vanhemmat tulevat heitä noutamaan.
On ihana nähdä miten nopeasti lapset löytävät yhteiset leikit eri ikäisten kanssa, tulevat sisään punaposkisina ja innokkaina ja aina on vähän nälkä. Onneksi meillä on oma pikku keittiö Meri-Messissä, jossa voimme tarjota pientä ylimääräistä välipalaa.
Tervetuloa uudet kerholaiset!
Joka syksy uudet lapset ja vanhemmat tuovat uusia tuulia ja seikkailuja iltapäiväkerhoomme. Koulu lähettää tuleville 1. ja 2. luokan oppilaiden huoltajille helmikuussa hakukaavakkeet, jotka palautetaan koulun toimistoon 18.4. mennessä.