Kahdennentoista luokan yhteisen näytelmäprojektin vastapainona on päätöstyö. Kun draama kysyy yhteistyötaitoja, niin päätöstyö on itsenäisen pohdinnan ja työskentelyn tulos.
Opetussuunnitelman mukaan: ”Steinerkoulun kahdennentoista luokan päätöstyö (vuosityö) on oppilaan itsenäisesti suunnittelema ja valmistama työ, joka tehdään varsinaisen koulutyön ohessa kahdennentoista luokan aikana.
Työnsä aiheen oppilas valitsee itse häntä kiinnostavalta alueelta ja hän valitsee itse myös työnsä valvojan, jolle oppilas esittelee työsuunnitelmansa ja jonka kanssa tarkastellaan työn edistymistä yhdessä sovitun aikataulun mukaan. Valvoja myös arvioi valmiin työn.
Päätöstyö voi olla kirjallinen tutkielma tai taiteellinen tai käytännöllinen työ, johon liittyy kirjallinen osa. Töiden valmistuttua järjestetään esittelytilaisuus koulun muille oppilaille sekä vanhemmille.
Todistukseensa oppilas saa 1–2 kurssia työn laajuudesta riippuen. Työ arvioidaan sanallisella todistuksella sekä suoritettu-merkinnällä.”
Tanssiaispuku vai runokirja?
Päätöstyön tekeminen antaa oppilaalle mahdollisuuden luovaan työskentelyyn oman mieltymyksensä mukaisesti. Jos on kiinnostunut rakentamisesta, kuvanveistosta, runojen kirjoittamisesta, säveltämisestä tai vaikkapa täytekakuista, niin voi vapaasti lähteä ideoimaan työtään.
Päätöstyötä tehdessään oppilas on omien ratkaisujensa varassa, toki hän saa ohjaajaltaan tukea ja neuvoja, mutta vastuu työn suunnittelusta, toteutuksesta ja aikataulussa pysymisestä on oppilaan harteilla.
Päätöstyö voisi olla nimeltään myös vuosityö. Tarkoitus on, että oppilaat valitsevat työnsä aiheen jo yhdennellätoista luokalla, jotta ideat ehtivät kypsyä mielessä ja jotta mahdollisen taustamateriaalin löytämiseen jäisi tarpeeksi aikaa. Myös oman työn hahmottaminen järkevänä kokonaisuutena ja mahdolliset korjausliikkeet tarvitsevat oman aikansa.
Päätöstyö on yleensä yhden lukiokurssin laajuinen (38 tuntia), ja vain joissakin tapauksissa kahden kurssin laajuinen. Tämä annettu aika on lähtökohtana suunnittelulle. Työ opettaa, että luovakaan työ ei ole mitä tahansa puuhastelua, vaan sillä on niin ajalliset kuin laadulliset tavoitteet, jotka on otettava huomioon, kun etsitään parhaita ratkaisuja hyvään lopputulokseen.