12. luokan päätösmatka

Steinerkoulun päättöluokalla tehdään isojen projektien – päätösnäytelmän, päätöstyön ja vanhojentanssien – lisäksi päätösmatka. Matka suuntautuu johonkin eurooppalaiseen kulttuurikohteeseen, joka on kulttuurihistoriallisesti, arkkitehtonisesti tai maantieteellisesti mielenkiintoinen. Matkakohteen oppilaat valitsevat luokanvalvojansa kanssa yhdessä.

Oppilaat myös itse ideoivat ja suunnittelevat luokanvalvojansa kanssa matkan teeman ja pyytävät mukaan matkalle asiantuntijaopettajan, ja ennen kaikkea he keräävät pääosan tarvittavasta matkakassasta.

Näissä luokkien varainhankitaoperaatioissa konstit on monet; kirjakaupan joulupaketointia, kalusteiden kantokeikkoja, arkistojen tyhjennystä, biodynaamisten juuresten kauppaa, vohvelinpaistoa myyjäisissä ja loputonta pullan ja piirakan paistamista opettajainhuoneeseen, vanhempainiltoihin ja muihin koulun tilaisuuksiin.

Ateena kutsuu

Kassan suuruus määrää lopullisesti, mistä kohdasta maailmankartta avataan. Keväällä 2010 päätösmatkakohteeksi valikoitui Ateena ja teemaksi historia ja kulttuuri antiikissa ja nykyisyydessä. Asiantuntijaopettajana matkalla toimi historian opettaja. Yhdessä kerätyt eurot ja koulun maksama osuus kattoivat kaikki matkakulut retkineen ja muine maksuineen, ja vielä viimeisen matkapäivän juhlava lounas maksettiin yhteisestä kassasta.

Kreikan historia on hyvin kiinnostava, ja monille oppilaille oli tuntematonta, mitä Kreikassa on antiikin jälkeen tapahtunut. Historian opettajan luennot antoivatkin mainiota perspektiiviä juuri matkaviikollemme osuneisiin Ateenan lakkoihin ja mellakoihin. Opittiin, että kansat ja valtiot ovat oman historiansa muovaamia ja nykyisyys lepää menneisyyden kerrostumien päällä.

Matkan tavoitteena oli, ettei pelkästään nähdä vaan yritetään myös ymmärtää, mitä kaupunki meille kertoo. Nähtävyydeltä toiselle rientäminen ei sinänsä välttämättä sytytä ymmärrystä vieraan kulttuurin olemusta, kieltä, vieraita tapoja ja erilaisia ihmisiä kohtaan.

Näkemisen, kokemisen ja oivaltamisen tueksi oppilaat tekivät päivittäin matkapäiväkirjaa ja opiskelivat historianopettajan johdolla Kreikan historiaa hotellin (paahteisessa) konferenssihuoneessa. Iltaisin kerrattiin, mitä oli päivän aikana koettu ja valmistauduttiin seuraavan päivän käyntikohteisiin. Osaan kohteista muutamat oppilaat olivat tutustuneet etukäteen, ja he myös hoitivat opastuksen valitsemissaan kohteissa, tällaisia kohteita olivat mm. metroasemien näyttelyt, sotamuseo ja Eginan saariretki.

Museokäynneille oppilaat saivat historian opettajalta tehtäviä, jotka he tekivät pareittain tai ryhmissä. Töiden purku järjestettiin käynnin päätteeksi jossakin museon rauhallisessa nurkkauksessa, jossa jokainen kertoi havainnoistaan ja ajatuksistaan, joita näyttely herätti.

Kouluun palattuaan jokainen laati vielä matkakertomuksen.

Hellevi Aurtova

Lukioon hakeminen

Elias-koulu on mukana valtakunnallisessa yhteishaussa. Löydät meidät Opintopolku.fi -järjestelmästä nimellä Elias-koulun lukio. Avoimien ovien päivät Infotilaisuudet lukioon hakeville pe 17.1 2020 klo 10.00 ja klo 12.00 Tiedotustilaisuus […]
Elias-koulu
/ Add Comment

Lukion oppikirjat

Oppikirjat lukuvuodelle 2019 - 2020 10. luokka Äidinkieli 10–13 lk: Särmä oppikirja ja kurssivihot 1 – 9, Otava – käytössä koko lukion ajan. Sekä Särmä luova kirjoittaminen. Englanti: Insights 1 ja 2, […]
Elias-koulu
/ Add Comment

Lomakkeet ja oppaat

Ilmoittautumislomake alle kouluikäiselle Koulupaikan vahvistaminen tulevan syksyn ensimmäiselle luokalle (pdf) Ilmoittautuminen koulutien varrella (pdf) Matkakorttihakemus (pdf) Vapautusanomus A2-kielen opetuksesta (pdf) S-merkintä A2-kielestä päättötodistukseen (pdf) Lupahakemus opetuksesta poissaoloon (pdf) Kannatusjäsenlomake Vanhempain opas 2017–2018 (pdf)  
Elias-koulu
/ Add Comment