Vaalipaneeli ja varjovaalit

Elias-koulun oppilaskunnan hallitus järjesti ennakkotapahtumana koulun varjovaaleille, ja tietenkin myös varsinaisille eduskuntavaaleille, poliittisen paneelikeskustelun keskiviikkona 6.4. Keskusteluun osallistui neljä nuorta eri puolueista: kokoomukselta Wille Rydman, vasemmistoliitolta Hanna Mithiku, perussuomalaisilta Laura Jokela ja sosiaalidemokraateilta Aleksej Fedotov. Tapahtuma järjestettiin koulun juhlasalissa ja yleisönä olivat oppilaamme luokilta 9–12.

[nggallery id=8]

Paneelin juontajana toimi ansiokkaasti koulumme abiturientti Säde Palmu, joka oli myös kantava voima paneelikeskustelun järjestämisen takana. Säde haastatteli ja haastoi keskustelijoita ammattimaisin ottein, ja soi välillä myös innokkaalle yleisölle mahdollisuuden esittää kysymyksiä ja kommentteja keskustelijoille. Pääteemoina keskustelussa olivat panelistien omat kokemukset nuorisopolitiikkaan lähtemisestä, jaosta oikeistoon ja vasemmistoon, sekä lähestyvien eduskuntavaalien keskeiset teemat kuten maahanmuutto, työllisyys ja sukupuolineutraali avioliitto.

Tapahtumalle oli varattu aikaa tunti, mutta aika kului kuin siivillä, ja keskustelu polveili niin kiinnostavana, että kaikki osapuolet olisivat varmasti halunneet jatkaa tapahtumaa vielä toiset saman verran. Keskustelun päätyttyä suuri osa oppilaista jäi vielä esittämään lisäkysymyksiä eduskuntavaaliehdokkaille, jotka mielellään jäivätkin keskustelemaan kiinnostuneiden nuorten kanssa.

Paneelikeskustelu onnistui kaikin puolin erinomaisesti ja sai oppilailta erittäin hyvää palautetta. Näyttäisi siltä, että toisin kuin usein väitetään, innostus politiikkaan ei nuorten keskuudessa ole suinkaan kuollut ja kuopattu, sillä paneelista toivottiin jopa jatkuvaa perinnettä kouluumme.

Varjovaalit 15.4.2011 Elias-koululla

10. luokka järjesti koulun omat varjovaalit perjantaina 15.4. osana yhteiskuntatiedon jaksoa. Vaalipiiriksi valittiin Helsingin vaalipiiri, vaikka osa oppilaista kuuluu Uudenmaan vaalipiiriin. Vaalipiirin valinta tehtiin koulun sijainnin perusteella. Koska Helsingin vaalipiiristä valitaan 21 kansanedustajaa, myös varjovaaleissa valittiin 21 varjokansanedustajaa.

Varjovaaleissa äänioikeutettuja olivat lukion oppilaat ja oppilaiden toivomuksesta myös koulun opettajat. 10. luokan oppilaat hoitivat vaalivirkailijoiden tehtävät. Varjovaalit pyrittiin järjestämään oikeiden vaalien kaltaisesti. Äänioikeutetuista oli tehty listat, ja äänestäjien henkilöllisyys tarkastettiin vaalihuoneistossa. Äänestysliput myös leimattiin ennen niiden tipauttamista vaaliuurnaan.

Vaalivirkailijat suorittivat myös ääntenlaskun noudattaen suomalaista suhteellista vaalitapaa. Tällöin ehdokkaan valintaan vaikuttavat sekä ehdokkaan henkilökohtainen äänimäärä että puolueen tai vaaliliiton äänimäärä. Varjovaaleissa äänestettiin vilkkaasti, ja ääniä annettiin 48. Vaalien tulokset julkaistiin jo samana päivänä kolmannen kerroksen seinällä.

Rehtorin puhe

Vt. rehtori Gitte Forsbergin puhe kevätjuhlassa 3.6.2017 Rakkaat oppilaat, arvoisat abiturientit, hyvät vanhemmat, sukulaiset sekä kunnioittamani kollegat Elias-koulussa. Meidän elämämme [...]

Kevätjuhla 2017

Ylioppilas Wilhelmina Forsbergin puhe kevätjuhlassa 3.6.2017 Arvoisa rehtori, opettajat, juhlavieraat ja erityisesti me uunituoreet ylioppilaat. On aika uskomatonta, että olemme nyt [...]

Itsenäisyyspäivän puhe

12. luokan oppilaan Shabnam Momenin puhe itsenäisyyspäivän juhlassa 4.12.2015 Hyvät kuulijat, Uskon, että Suomen itsenäisyyspäivä on tärkeä monille suomalaisille ja [...]

Purjehduksen koulumestaruuskisa

Kilpailupäivänä tavattiin HSS Sailing Centerissä aamulla vähän kahdeksan jälkeen. Suomen purjehdus ja veneilyn Lasten ja nuorten toiminnan koordinaattori Mika Hollo [...]