Kevätjuhla 2012

Vuosirehtori Hellevi Aurtovan puhe ylioppilaille

Hyvät ylioppilaat

Me kaikki täällä salissa onnittelemme teitä sydämestämme ja iloitsemme kanssanne yhden tärkeän etapin saavuttamisesta. Kyse on nimenomaan etapista, ei päätepisteestä, piste olisi liian vahva välimerkki tässä kohtaa ja pilkku liian pieni. Oikea välimerkki on kaksoispiste, sillä sitä edeltää johdanto, jonka jälkeen seuraa jotakin uutta.

Te olette nyt uudessa vaiheessa elämässänne. Olette käyneet koulua yhdessä kaksi kolmasosaa nuoresta elämästänne – ja se on pitkä aika. Olette saaneet opiskella vanhempienne ja opettajien suojaamina Elias-koulun vihreiden seinien sisällä.

Me opettajat olemme tarjonneet teille kukin oman alamme tietoja ja taitoja sen mukaan, mitä meidän kulttuurissamme pidetään arvokkaana ja mitkä asiat on katsottu niin tärkeiksi, että niiden halutaan välittyvän kaikille nuorille kouluopetuksen kautta.

Koulu on välittänyt teille viestejä ihmiskunnan henkisen kulttuurin saavutuksista tieteen, taiteen ja taitojen alueelta tuhansien vuosien matkalta. Näin teille ovat tulleet tutuiksi länsimaisen sivistyksen juuret ja eri vaiheet, opetus on juurruttanut teidät omaan kulttuuriimme sekä avannut näköaloja vieraisiin kulttuureihin.

Nyt, kun te lähdette eteenpäin omaa yksilöllistä polkuanne, teidän on aika arvioida saamaanne kasvatusta ja opetusta, valita siitä parhaat osat ja sivuuttaa se, mikä osoittautuu arvottomaksi.

Te olette nyt vuorostanne viestinviejiä. Teidän on etsittävä oman aikanne tärkeät asiat maailmasta, jolle sivistyksen oheneminen on leimallista, pinnallista tietoa on tarjolla mediassa kuin mediassa. Ei varmasti ole helppoa löytää arvokkaita asioita kauppakeskusten, kuntosalien, moottoriteiden ja tosi-tv:n sankareiden sekamelskasta. On kuitenkin opittava tunnistamaan ympäröivästä maailmasta olennainen ja luomaan sirpaleisesta tiedosta synteesi.

Uskon, että teillä kolmentoista kouluvuoden jälkeen on luovuutta ja kurinalaisuutta etsiä hyvän elämän eväät, jotka perustuvat kunnioitukseen ja myötäelämisen taitoon sekä tunnistaa matkallanne tärkeät viestit, joiden myönteinen vaikutus ulottuu tulevaisuuteen.

Haluan ojentaa teille jokaiselle matkaevääksi koulusta saamienne tietojen ja taitojen lisäksi rohkeutta ajatella asioita uudella tavalla ja rakentaa siten meille kaikille kestävää ja eettistä tulevaisuutta.

Matkasauvaksi annan vielä Taon elämänohjeen:

”Jos asunnon pohjaksi hyväksytään maa,
jos sydämessä annetaan arvo hyvyydelle,
ystävien kesken rakkaudelle,
sanoissa totuudelle,
toiminnassa kyvykkyydelle
ja toimeen ryhdyttäessä oikealle ajankohdalle,
niin silloin ei voi epäonnistua,
koska silloin ei tavoitella paremmuutta toisten yli.”

[nggallery id=23]

Rehtorin puhe

Vt. rehtori Gitte Forsbergin puhe kevätjuhlassa 3.6.2017 Rakkaat oppilaat, arvoisat abiturientit, hyvät vanhemmat, sukulaiset sekä kunnioittamani kollegat Elias-koulussa. Meidän elämämme [...]

Kevätjuhla 2017

Ylioppilas Wilhelmina Forsbergin puhe kevätjuhlassa 3.6.2017 Arvoisa rehtori, opettajat, juhlavieraat ja erityisesti me uunituoreet ylioppilaat. On aika uskomatonta, että olemme nyt [...]

Itsenäisyyspäivän puhe

12. luokan oppilaan Shabnam Momenin puhe itsenäisyyspäivän juhlassa 4.12.2015 Hyvät kuulijat, Uskon, että Suomen itsenäisyyspäivä on tärkeä monille suomalaisille ja [...]

Purjehduksen koulumestaruuskisa

Kilpailupäivänä tavattiin HSS Sailing Centerissä aamulla vähän kahdeksan jälkeen. Suomen purjehdus ja veneilyn Lasten ja nuorten toiminnan koordinaattori Mika Hollo [...]